Uniek Wandelen op de website van de KWBN
"Wandelen is voor iedereen. Dat bewijst de Stichting Uniek Wandelen Nederland. Deze stichting organiseert wandelingen voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. ‘Iedereen mag meedoen’, is het motto tijdens de Unieke Wandelingen die sinds 2017 plaatsvinden.

Stichting Uniek Wandelen Nederland ontstond naar aanleiding van de Special Olympics Nationale Spelen (SONS) die in 2016 in de regio Nijmegen plaatsvonden. Er stond toen ook een wandeltocht naar de openingsceremonie in het Goffertstadion op het programma. Dit bleek zo’n groot succes dat er werd besloten om meer wandelingen te organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. De Stichting Uniek Wandelen Nederland zag het levenslicht. Niet alleen omdat wandelen gezond is, maar ook om deze groep mensen meer besef van eigenwaarde te geven. 'De mensen die meedoen, wandelend of in een rolstoel, hebben echt het gevoel ergens bij te horen', zegt Ger Fiddelers, secretaris van Stichting Uniek Wandelen Nederland. 'Ze maken contact met andere wandelaars en met de vrijwilligers die meelopen. De blije gezichten tijdens en na afloop van de wandelingen, daar doen we het voor.'


Vijf Unieke Wandelingen

Wat met één wandeling in 2016 begon, is inmiddels uitgegroeid tot een programma van vijf Unieke Wandelingen in 2019. Deze sluiten aan bij georganiseerde wandeltochten, zoals de Kastelentocht in Wijchen op Hemelvaartsdag en de 3 Provinciëntocht in Malden op 10 juni. Tijdens de Vierdaagse Nijmegen staat er ieder jaar een bijzonder evenement op het programma: de Unieke Ontmoeting. Dit is een wandeltocht van 5 of 10 kilometer rond Waalkade, Spiegelwaal en binnenstad van Nijmegen. Vorig jaar konden bijna 300 deelnemers van de Vierdaagsesfeer proeven tijdens dit evenement.

Door heel Nederland

De Unieke Wandelingen vinden nu nog alleen in de omgeving van Nijmegen plaats, maar als het aan de Stichting Uniek Wandelen Nederland ligt, breidt het netwerk zich snel verder uit naar andere regio's. ‘We willen dat er in het hele land lokale initiatieven voor Unieke Wandelingen ontstaan’, zegt Ger. ‘Hiervoor werken we onder meer samen met wandelverenigingen, de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), Uniek Sporten en met de organisatie van de Special Olympics Nederland.’

Wandelaars die tot juni 2020 aan minimaal drie Unieke Wandelingen van de stichting hebben deelgenomen, mogen in 2020 samen met een begeleider gratis naar de openingsceremonie en wandeling van de Special Olympics Nationale Spelen (SONS) in Den Haag.

Programma Unieke Wandelingen 2019

Dit jaar staan de volgende vijf Unieke Wandelingen op het programma:
  • Wijchen, Kastelenwandeltocht van Wandelvereniging De Posthoorn, Hemelvaartsdag, 30 mei 2019;
  • Malden, 3 Provinciëntocht van Stichting Malden Wandelt op tweede pinksterdag, maandag 10 juni 2019;
  • Nijmegen, het evenement Unieke Ontmoeting van de 4Daagsefeesten op donderdag 18 juli 2019;
  • Groesbeek, 12e Euregio Vrijheidswandeling van de Stichting Wandelen in Vrijheid op zondag 15 september 2019;
  • Heumen, St. Nicolaastocht van Stichting Malden Wandelt i.s.m. WIOS ’81 op zondag 24 november."

uniek wandelen
Bijgewerkt: 9 aug 2022